Šolski tabor

Bovec z vsemi naravnimi danostmi in svojo lego predstavlja odlično destinacijo za šolske obiske. Rekreacija, neokrnjena narava, bogata kulturna dediščina in zgodovina na enem mestu omogočajo edinstvena doživetja. Seznanite se z možnostmi za aktivnosti, ki jih lahko vključite v svoj dnevni program.

 

Rafting za najmlajše

Organizacija aktivnosti za skupine otrok lahko predstavlja velik podvig. Če gre za dejavnosti na divjih vodah, toliko bolj. Ker smo si kljub temu želeli, da bi učenci doživeli reko Sočo in njeno okolico, so v agenciji Bovec Šport Center sestavili poseben program, prilagojen najmlajšim. Spust z raftom se opravi v mirnem delu reke, kar izloči tveganja, ki nastajajo pri spustih na divjih vodah, obdrži pa povezanost z vodo in okolico.

Izvajanje programa:
marec, april, maj, junij, september, oktober

Cena: 20,00€/osebo (minimalno število oseb je 20)

 

Obisk kobariškega muzeja I. svetovne vojne

Vsi obiskovalci (skupine in posamezniki) si ob obisku ogledajo 20-minutni dokumentarni film, ki jim razloži in opiše dogodke iz soške fronte. Film predvajajo v 11 jezikih – slovenščini, italijanščini, angleščini, nemščini, madžarščini, češčini, francoščini, španščini, podnaslovljen pa je v ruščini, hrvaščini in hebrejščini. Za individualni ogled muzeja, brez vodenja, si je treba vzeti približno uro časa. Vodeni ogledi trajajo navadno uro in pol, kar vključuje že prej omenjeni dokumentarni film. Ogled se v primeru časovne stiske skupine lahko tudi skrajša, vendar je priporočljivo, da ne na manj kot uro. Navadno se skupine odločajo za vodeni ogled, ki traja uro/uro in pol. Za skupine, ki štejejo več kot 15 oseb in predhodno najavijo svoj prihod, je vodenje brezplačno oz. vključeno v ceno vstopnine (npr. če je skupina številčnejša od 30 oseb, sta 2 vodiča brezplačna, ker je za vodenje po muzeju maksimalno število oseb na vodiča 30).

Vstopnina:

5,00 € za odrasle po osebi

4,00 € za študente, dijake in upokojence po osebi

2,50€ za osnovnošolce (7-14 let starosti) po osebi.

Prost vstop skupaj s skupino imajo spremljevalci skupine (navadno 1/30 oseb), šofer avtobusa, novinarji, člani SMD in ICOM in otroci mlajši od 7 let.

Vodeni ogled za individualnega gosta ali skupino, manjšo od 15 oseb, stane 20,00 €/uro. Vodenje poteka v slovenskem, italijanskem, angleškem, nemškem, francoskem, češkem, ruskem, hrvaškem oz. srbskem (v jeziku nekdanje skupne države, ki se je do sedaj izkazal za primernega) in španskem jeziku. Velja opozoriti na to, da imamo za primer večjih francosko, češko, rusko ali špansko govorečih skupin na voljo po enega vodiča, zato je načeloma treba vnaprej najaviti prihod.

Vodenje poteka tudi izven muzeja. Med klasične zunanje ture sodijo: ogled italijanske kostnice (do 1 ure), Kobariška zgodovinska pot – cela (3–4 ure) in skrajšana (2 uri), ogled muzeja na prostem na Kolovratu (3 ure). Ponujamo tudi druge destinacije, ki si jih lahko ogledate na naši spletni strani, vendar te predstavljajo manjši delež ponudbe in so precej specialistično usmerjene. Ura vodenja zunaj muzeja stane 25,00 €/vodiča. Navadno je za zunanje ture primerno najeti enega vodiča na avtobus (približno 50–60 oseb).

Urnik: muzej je odprt vse dni v letu. Od oktobra do marca med 10:00 in 17:00, od aprila do septembra med 9:00 in 18:00. V času glavne sezone, predvsem julija in avgusta, se urnik lahko tudi podaljša do 19:00. Za skupine ki predhodno najavijo svoj prihod, se posebej dogovorimo za termine.

Skupine lahko rezervirajo obisk preko telefona (05 389 0000, 041 714 072), elektronskega sporočila(info@kobariski-muzej.si) ali z rezervacijskim obrazcem, ki ga najdete na naši spletni strani. Najbolje je, da se prihod najavi za nekaj dni vnaprej oz. med aprilom in majem, septembrom in oktobrom, ob praznikih in vikendih v času sezone pa še prej, zaradi povečanega obiska.

 

Ogled Sirarne Planika in muzeja sirarstva

V Mlekarni Planika Kobarid se nahaja muzej Od Planine do Planike, posvečen predstavitvi tradicije pašništva in sirarstva v osočju. V sklopu muzeja si obiskovalci lahko ogledajo kratek filmček, ki v drugem delu prikazuje tudi proizvodnjo Mlekarne Planika Kobarid.

V degustacijskem prostoru vam (po vnaprejšnji najavi) lahko pripravijo degustacijo lastnih izdelkov oz. vam postrežejo s pastirsko malico ali kosilom.

Muzejska zbirka je postavljena z željo, da bi tudi Mlekarna Planika prispevala k spoznavanju in ohranjanju tradicije planinskega pašništva ter sirarstva v Posočju. V muzeju predstavljajo bogato dediščino planinskega pašništva in sirarstva, od začetkov do proizvodnje v Mlekarni Planika danes. Obiskovalci se seznanijo z osnovnimi značilnostmi mleka in njegovimi frakcijami (sirotko, skuto, maslom, pinjencem …). Mlajšim obiskovalcem ter šolskim skupinam predstavijo izdelavo sira in masla (v medenju masla se lahko preizkusijo tudi sami), seveda pa iz muzeja ne odide skorajda nihče, ne da bi se prej preizkusil tudi v molži krave Cike.

Na podlagi preteklih izkušenj s šolskimi otroki so v Sirarni Planika oblikovali tudi posebni meni, sestavljen posebej za otroke.

Ponudbo muzeja dopolnjuje ogled Turistične Kmetije Jelenov breg pod Matajurjem (Info: www.jelenov-breg-pod-matajurjem.si). Gre za kmetijo, ki je oddaljena od Kobarida 9 km (vožnja z osebnim avtomobilom traja 20 minut, z avtobusom za 50 oseb pa okrog 30 minut). Po predhodni najavi na kmetiji sprejmejo posameznike, manjše in večje skupine. Obiskovalce vodijo do domačih in divjih živali, ki jih imajo v ogradah. Predstavijo jim hribovsko kmetijo in pogoje kmetovanja v tem delu Slovenije, kraj Livek z okolico, bogato zgodovino ipd. Obiskovalce presenetijo z domačim in okusnim prigrizkom. Vodeni ogled traja približno eno uro. Doplačilo za dodatno ponudbo je 1,50 €/odraslo osebo, 1,20 €/otroka, dijaka oz. študenta.

 

Obisk trdnjave Kluže

V trdnjavi Kluže imajo gosti tri možnosti:

1.samostojen ogled – Ogled trdnjave po ceniku, ki je objavljen na spletni strani (http://www.kluze.net/)
2.ogled z vodnikom – Dodatek strošek 40€.
3.ogled s predstavo društva 1313 – Cena predstave 230€(do 50 oseb) + vstopnina (50% popusta)

Primer: 50 dijakov

1. samostojen ogled – 1,5€ x 50 = 75€
2. ogled z vodnikom – 1,5€ x 50 = 75€ + 40€ = 115€ potrebna rezervacija
3. ogled s predstavo – 0,75 x 50 = 37,5€ + 230€ = 267,5 potrebna rezervacija

 

Apiterapevtski turistični čebelnjak BEE HAPPY – VESELA ČEBELA

Čebelarka in lokalna turistična vodnica Maja Kokove-Hrovat svoje čebelarstvo usmerja navzven, za šole, turiste in ostale, ki jih zanima skrivnostni svet čebel. Čebelnjak, ki stoji na bovškem polju, v smeri proti vasi Čezsoča, ponuja lep pogled na okoliške gore, tudi na najvišji vrh Triglav. Varen ogled dela čebelarja, obiskovalcem omogoča steklena stena, ki jo krasi simpatični logotip vesele čebelice. Čebelarka vam predstavi čebeljo družino, njeno bivališče in ostalo čebelarsko opremo. Posebnost čebelnjaka, je ponudba aromaterapije, t.j. vdihavanje zraku neposredno iz panjev. S sodobno tehnologijo je omogočeno varno vdihavanje preko maske, ki blagodejno vpliva na naša dihala in tudi duševno zdravje. Čebelnjak ponuja 5 udobnih točk za vdihavanje panjskih aerosolov. »Čebelji welness« dopolnjuje tudi ponudba medene masaže. Aromaterapija je na voljo po dogovoru, ravno tako ogledi čebelnjaka. Oboje je na voljo tudi v kombinaciji z lokalnim vodenjem po Bovškem.

Informacije za aromaterapijo, oglede in lokalno turistično vodenje dobite pri
Maji Kokove-Hrovat
GSM +386 41 949 198
maja@bovec-sc.si
www.beehappy.si

 

Pot miru

Pot miru od Alp do Jadrana povezuje območja in ljudi ter bogato kulturno in naravno dediščino vzdolž nekdanje soške fronte. Spominja na vse, ki so trpeli v času 1. svetovne vojne in opominja, zakaj se vojne ne smejo več dogajati. Predvsem pa spodbuja vrednoto miru in priložnosti za skupni razvoj.

28. julija 1914 je Avstro-Ogrska napovedala vojno Srbiji. Začela se je prva svetovna vojna. Evropa je postala obsežno bojišče, razdeljeno na več front, saj sta v vojno vstopila nasprotujoča si bloka: na eni strani sile Osi (Nemčija, Avstro-Ogrska, Bolgarija in Turčija), na drugi strani pa Antanta (Francija, Velika Britanija in Rusija). Italija je v prvem letu vojne kljub partnerstvu v trojni zvezi z Avstro-Ogrsko in Nemčijo ostala nevtralna. S podpisom Londonskega pakta med Italijo in Antanto je Italija izstopila iz te zveze in 23. maja 1915 napovedala vojno Avstro-Ogrski. Odprla se je jugozahodna fronta, dolga šeststo kilometrov, ki je potekala od prelaza Stelvio na švicarsko-italijansko-avstrijski tromeji prek Tirolske, Karnijskih Alp in Posočja do Jadranskega morja. Devetdeset kilometrov dolg odsek fronte, ki je potekal ob reki Soči od Rombona do Jadrana, je bila soška fronta. V devetindvajsetih mesecih bojevanja, od maja 1915 do oktobra 1917, je bilo na tem območju dvanajst ofenziv. Enajst so jih izvedli Italijani, zadnjo, dvanajsto, vojaki Avstro-Ogrske in Nemčije.

USTANOVA »FUNDACIJA POTI MIRU V POSOČJU«
GREGORČIČEVA ULICA 3
5222 KOBARID
TEL: 05/389 01 67
info@potmiru.si
Povezava na stran
Zemljevid

AVSTRO-OGRSKO VOJAŠKO POKOPALIŠČE PRI BOVCU

Po prvi svetovni vojni je bilo pokopališče razširjeno in obnovljeno, nanj so bili preneseni posmrtni ostanki avstro-ogrskih vojakov z več okoliških pokopališč. Posmrtni ostanki italijanskih vojakov s tega pokopališča so bili leta 1938 prepeljani v kostnico v Kobaridu. Grobovi vojakov so na vsem pokopališču, vendar je le četrtina označena z betonskimi nagrobniki. Po znanih podatkih počiva tu več kot 600 vojakov.
Povezava na stran

MUZEJ NA PROSTEM RAVELNIK

Avstro-ogrska prva obrambna črta na Bovškem
Avstro-ogrska vojska je po italijanski zasedbi Bovca v avgustu 1915 svojo prvo obrambno črto močneje utrdila na vzhodnem robu Bovške kotline, preko dveh vzpetin: Ravelnika (519 m) in Stržišča (486 m). Obe vzpetini tvorita naravno oviro, ki so jo avstro-ogrski vojaki z utrjenimi položaji, kavernami in strelskimi jarki spremenili v steber obrambe.
Na pobočju Ravelnika je na območju nekdanje prve avstro-ogrske obrambne črte urejen muzej na prostem. Krožna pot povezuje očiščene in obnovljene strelske in povezovalne jarke, bunkerje, kaverne, mitralješka gnezda in rekonstrukcije barak. Na razmeroma majhnem prostoru je veliko ostalin.
Povezava na stran

MALI MUZEJ SOŠKE FRONTE BOVEC

Posamezni domačini, ki so se za dogajanje med soško fronto bolj zanimali, so zbrano gradivo uredili v zasebne muzejske zbirke. Zbiratelji so tem predmetom namenili posebne prostore v svojih domačih hišah in jih odprli za javnost. Prisluhnite njihovim zgodbam tudi vi!

Miloš Domevšček, Brdo 53, 5230 Bovec,
GSM: 041 507 445
Povezava na stran

MUZEJSKA ZBIRKA IVA IVANČIČA BOVEC

Posamezni domačini, ki so se za dogajanje med soško fronto bolj zanimali, so zbrano gradivo uredili v zasebne muzejske zbirke. Zbiratelji so tem predmetom namenili posebne prostore v svojih domačih hišah in jih odprli za javnost. Prisluhnite njihovim zgodbam tudi vi!

Ivan Ivančič, Trg Golobarskih žrtev 56, 5230 Bovec,
tel.: 05 388 62 49,
GSM: 040 429 421
Povezava na stran

VOJAŠKA ZBIRKA “ZBOGOM OROŽJE” 1915-1917 BOVEC

Posamezni domačini, ki so se za dogajanje med soško fronto bolj zanimali, so zbrano gradivo uredili v zasebne muzejske zbirke. Zbiratelji so tem predmetom namenili posebne prostore v svojih domačih hišah in jih odprli za javnost. Prisluhnite njihovim zgodbam tudi vi!

Sašo Prochazka, Klanc 1, 5230 Bovec,
GSM: 041 563 453

DOM TRENTA

Dom Trenta je središče kulturnega in družabnega življenja doline Trente, prizorišče številnih dogodkov (koncertov, gledaliških, lutkovnih predstav, razstav, seminarjev, poslovnih srečanj …).

Za predhodno najavljene skupine je Dom Trenta odprt vse dni v letu.

Cenik vstopnic v Trentarski muzej
odrasli: 5 €
dijaki, študenti, upokojenci: 3,5 €
otroci od 7. do 15. leta: 2,5 €
družine: 12 €

Vsebine Doma Trenta in Trentarskega muzeja:

  • etnologija, kultura in zgodovina Trente,
  • planinska dediščina,
  • multivizijska predstavitev naravnih posebnosti Triglavskega narodnega parka,
  • 8-ekranska videoinstalacija Andreja Zdraviča o podvodnem svetu reke Soče v štirih letnih časih: Skrivnosti Soče – Časovno obzorje,
  • instalacija Gozd – Časovni triptih (o gozdovih Julijskih Alp, Trente in Pokljuke).

Informacije o Domu Trenta in Trentarskem muzeju:
Dom Trenta
Na Logu v Trenti
SI-5232 Soča
Tel., faks: +386 (0)5 388 93 30
E-pošta: dom-tnp.trenta@tnp.gov.si

Povezava na stranen

Back to Top